Skip to Content

Kvægracer

Der findes mange forskellige typer kvæg, der overordnet er delt op i kødkvægs- og malkekvægsracer.

Det er blandt kødkvæget de bedst egnede naturplejere findes, de er mindre og mere hårdfør.

Aberdeen Angus

Racens kendetegn er den sorte farve, hornløshed (pollethed), den kompakte massive krop og de forholdsvis korte ben, en ko på vejer ca. 750 kg, 138 cm høj.

Temperament og robusthed

Angus er rolige omgængelige dyr, der er nemme at håndtere. Det er en hårdfør, nøjsom og meget populær kvægrace, som er særligt velegnet til naturpleje.

Galloway

Galloway findes i flere farver fra almindelig sort til brun og rød, sort bælte samt hvide med sorte eller røde markeringer. Racen er en forholdsvis lille race, hovedet er kort, uden horn og med store ører.

Temperament og robusthed

Racen er hårdfør, fordi den har et dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn, og om sommeren også beskytter mod insekter. Racen er god til skånsom og effektiv afgræsning af naturarealer, og de er rolige, nøjsomme og publikumsvenlige.

Hereford

Farvetegningen er karakteristisk: mørk rød med hvidt hoved, hvid underside og en smal hvid stribe hen ad ryggen. Desuden er den nederste del af lemmerne hvide. Hereford findes både som hornede og hornløse (pollede). I Danmark er der flest pollede.

Temperament og robusthed

Herefordkvæget er omgængeligt og har et godt, roligt temperament. Derudover er Hereford en robust race og en glimrende naturplejer også i vådområder og områder med lavere næringsværdi.

Limousine

Limousiner er en tungere kødkvægsrace. De er muskuløse og deres farve er altid den gyldenbrune.

Temperament og robusthed

Limousiner er et stort robust dyr, og de har et godt temperament. De er trives godt som naturplejer til mere næringsrige jorde.