bæredygtig afgræsning og naturpleje
  • Bæredygtig afgræsning og naturpleje fra Rent a Cow

Kvægracer

Der findes mange forskellige typer kvægracer, men de er overordnet opdelt i kødkvægsracer og malkekvægsracer. Blandt kødkvæget er de bedst egnede naturplejere de mindre og hårdføre racer kaldet "De britiske racer". Derudover findes der de kontinentale racer, som er større kvægtyper, der kræver mere næringsrige arealer for at trives.

Køer er venlige og sociale dyr

Det er en dejlig oplevelse for alle at have kvæg. Et hold køer på et græsareal, kan bidrage med masser af viden om kvæg, og at følge med i pasning og pleje af dyrene kan være næsten terapeutisk for ellers travle medarbejdere. Køer er rolige dyr, der hurtigt lærer medarbejderne at kende og som kommer, når man kalder dem til sig.

 

Aberdeen Angus

Kvæg: Aberdeen Angus

Aberdeen-Angus er i dag en af verdens mest udbredte kødkvægsracer.

Aberdeen Angus køer til afgræsning og naturpleje

Udseende
Racens kendetegn er den sorte farve, hornløshed (pollethed), den kompakte massive krop og de forholdsvis korte ben. Racens avlsmål herhjemme er en udvokset tyr på ca. 1.200 kg, 150 cm høj og en ko på ca. 750 kg, 138 cm høj.

Temperament og robusthed
Angus er rolige omgængelige dyr, der er nemme at håndtere. Det er en hårdfør, nøjsom og meget populær kvægrace, som er særligt velegnet til naturpleje.

Kødkvalitet
Angus er kendt for sin gode kødkvalitet, saftigt, mørt og fedtmarmoreret kød med megen smag.

Slagtet vægt
Ca. 220 kg inkl. suppeben.

Galloway

Kvæg: Galloway

Galloway er gode til skånsom og effektiv afgræsning af naturarealer og de er meget publikumsvenlige.

Galloway køer til afgræsning og naturpleje

Udseende
Galloway findes i flere farver fra almindelig sort til dun og rød, sortbeltede samt hvide med sorte eller røde markeringer. Den er lavstammet med korte stærke ben. Ryggen er lige og kroppen dyb. Galloway er en forholdsvis lille race, hovedet er kort, uden horn og med store ører. Pelsen er sammensat af en tæt underuld og lange krøllede eller krusede dækhår.

Temperament og robusthed
Racen er hårdfør, fordi den har et dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn, og om sommeren også beskytter mod insekter. De er robuste, nøjsomme, rolige og venlige.

Kødkvalitet
Galloway vokser ikke så hurtigt, og kødet bliver derfor meget finfibret. Der indlejres fedt i muskulaturen i ganske små fedtlommer. Det gør det lettere at bevare kødets saftighed under tilberedningen. De fleste smagsstoffer sidder i fedtet, de bliver på den måde indlejret i kødet.

Slagtet vægt
Ca. 220 kg inkl. suppeben.

Hereford

Kvæg: Hereford

Hereford er den mest udbredte kødrace i verden.

Hereford køer til afgræsning og naturpleje

Udseende
Farvetegningen er karakteristisk: mørk rød med hvidt hoved, hvid underside og en smal hvid stribe hen ad ryggen. Desuden er den nederste del af lemmerne hvide. Hereford findes både som hornede og hornløse (pollede). I Danmark er der flest pollede.

Temperament og robusthed
Herefordkvæget er omgængeligt og har et godt, roligt temperament. Derudover er Hereford en robust race og en glimrende naturplejer også i vådområder og områder med lavere næringsværdi.

Kødkvalitet
Kødets spisekvalitet er helt i top. Det er tilpas fedtmarmoreret og smag, mørhed og saftighed rangerer højt i mange smagstests.

Slagtet vægt
Ca. 250-300 kg inkl. suppeben.

Jersie

Kvæg: Jersey

Jerseykvæget er en lille malkerace, som kan være en udemærket naturplejer på mere næringsrige jorde, fx på virksomhedsarealer

Jersey køer til afgræsning og naturpleje

Udseende
Jerseykvæget har en typisk gullig farve. Andre farvenuancer forekommer dog også f.eks. sorte, brune og hvide. Hoved, skulder og hofter er oftest en tone mørkere end resten af pelsen, og der ses af og til en sort linje langs ryggen. Den mørke mule er omkranset af et hvidt bånd. Hovedet er kort med en bred pande, en konkav næseryg og store mørke øjne. Jerseykvæg har horn.

Temperament og robusthed
Jerseykvæget har et godt temperament og er mere modstandsdygtigt end de fleste typer malkekvæg.

Kødkvalitet
Kalvene vokser ikke hurtigt. Til gengæld er kødet meget magert og mørt og har den fineste spisekvalitet. Jerseykød er sjældent at finde i forretningerne, da det er for dyrt at producere rentabelt.

Slagtet vægt
Ca. 180 kg. inkl. suppeben

Lemousine

Kvæg: Limousine

Limousinen er en glimrende naturplejer til mere næringsrige jorde.

Limousine køer til afgræsning og naturpleje

Udseende
Limousiner er en tungere kødkvægsrace. De er muskuløse og deres farve er altid den gyldenbrune.

Temperament og robusthed
Limousiner er et stort robust dyr, og de har et godt temperament.

Kødkvalitet
Limousineracens kalvekød er lyst, magert og meget mørt. Oksekødet er lidt mørkere men tilsvarende magert og meget mørt med en helt unik saft og smag. Limousinekødet har korte kødfibre, hvilket bevirker, at kødet skal have 20 procent kortere tilberedningstid. Kødet skal tilberedes med nænsom hånd, så saft og smag bevares.

Slagtet vægt
Ca. 250-300 kg inkl. suppeben

Skotsk Højland

Kvæg: Skotsk Højland

Skotsk Højland er ikke så udbredt, som andre kødkvægsracer i Danmark. De benyttes typisk på arealer, som kræver pleje året rundt.

Skotsk Højlands kvæg til afgræsning og naturpleje året rundt

Udseende
Racens kendetegn er deres pels og de lange horn. Racens avlsmål herhjemme er en udvokset tyr på 800-1.000 kg, 133-137 cm høj og en kvie på 450-650 kg, 123-127 cm høj.

Temperament og robusthed
Skotsk Højland er normalt rolige og omgængelige dyr - dog ikke i samme grad som f.eks. Angus eller Galloway. Det er en hårdfør, nøjsom race og velegnet til naturpleje. På grund af deres pels og foderbehov, egner de sig godt til at gå ude hele året.

Kødkvalitet
Skotsk Højland spiser mange forskellige græsser og urter. Dette, samt den lidt højere slagtealder gør, at det giver fortrinligt mørt kød, der er fedtfattigt og smager af noget.

Slagtet vægt
Ca. 225 kg inkl. suppeben.