bæredygtig afgræsning og naturpleje
 • Bæredygtig afgræsning og naturpleje fra Rent a Cow

Blog

Hvis du spiser kvæg - så sørg for de har levet af græs

  At opdrætte kvæg til menneskeføde er ikke uforenelig med en humanitær eller miljømæssig dagsorden.

  Historier om en nært forestående miljømæssig dommedag, cirkulerer ugentligt i den danske presse. Mange af disse historier skyder skylden på landbruget - især kvægopdrættere - for at udnytte alle vores naturressourcer. Selvom tallene varierer og diskuteres, så anslår nogle forskere, at der forbruges op i mod 12.000 liter vand for hvert kilo oksekød der produceres.

  Det egentlige problem er ikke kvæget. Industriel produktion står for omkring 75% af dansk oksekød.

  Enormt forbrug af naturressourcer ved traditionel produktion

  I en industriel produktion, bliver flere hundrede dyr stuvet sammen i en indhegning, hvor underlaget består af jord og skidt, hvor intet kan gro. Medarbejderne er nødt til at bringe vand til dyrene, som de kan drikke og for at fjerne den enorme mængde af komøg. Men det største forbrug af vand for at opdrætte kødkvæg benyttes i dyrkningen af deres foder. Denne proces sluger enorme ressourcer.

  Hvis du spiser oksekød, så er kvæg der har gået på græs en bedre løsning. Her er kvæget en sund del af et større økosystem.

  Naturlige forekomster af vand

  Opdræt hvor der gror græs betyder, at der ikke er behov for en stor mødding. Selvom kvæget selvfølgelig har behov for vand, så er opsamling af regnvand, en å eller et vandhul ofte tilstrækkeligt. Græssende kvæg forbedrer græsarealer dramatisk og sørger for en større væskeophobning.

  Endvidere kan disse kvæg afgræsse arealer, som ikke har nogen værdi i traditionel landbrugsdrift f.eks. fredede arealer eller områder tilhørende stat, kommuner eller virksomheder.

  At opdrætte kvæg til menneskeføde er ikke nødvendigvis uforeneligt med den humanitære eller miljømæssige dagsorden, fordi kvæget fint kan trives på ellers uproduktive jorde.

  Binder vand, gør jorden frugtbar og sænker CO2-udledningen

  Nye undersøgelser tyder på, at kvæg opdrættet på græs kan hjælpe med til at fange og lagre kulstof i jorden. Udover at gøre jorden mere frugtbar og rig på næringsstoffer samt at holde bedre på vandet, har forskere fundet ud af, at denne proces faktisk kan hjælpe med til stoppe udledning af CO2 til atmosfæren. Undersøgelsen viste samtidig, at professionelt drevne arealer med kvæg, er sammenlignlig med bunden af en regnskov ift. organisk materiale.

  Er der ikke regn eller naturlig vandtilførsel nok, så har græsset svært ved at gro og der kan derfor ikke gå særlig meget kvæg. Dette problem er dog begrænset i Danmark.

  Effektivitet for miljø og pengepung

  For forbrugerne handler det om effektivitet. Det mest effektive for miljø og pengepung er, at købe et kvart til et helt naturkvæg. Stort set alle dele af et stykke kvæg kan benyttes i en daglig husholdning og holder rigtig længe.

  Ifølge Danmarks Statistik spilder danskerne hvert år mellem 15-40% af den mad de køber. At sænke dette spild ville reducere forbruget af vores naturlige ressourcer, herunder vand.

  Spis oksekød fra naturkvæg

  Så lad os se realiteterne i øjnene: Hvis danskerne gerne vil blive ved med at spise oksekød, så skal vi lade kvæget afgræsse naturlige arealer!

   

   

  Kilde: Los Angeles Times

  Relaterede indlæg


  0 kommentarer

  Skriv en kommentar