bæredygtig afgræsning og naturpleje
 • Bæredygtig afgræsning og naturpleje fra Rent a Cow

Blog

Kød fra naturplejekvæg er sundere

  Kvæg, der græsser naturområder giver sundere kød viser forskning.

  Kød fra naturplejekvæg er sundere med flere omega-3 fedtsyrer

  En ny dansk undersøgelse afslører, at kød fra naturplejekvæg er sundere med flere omega 3 fedtsyrer. Den rige græsvegetation kombination med de mange urter, der vokser på naturarealerne, giver kødet en rigtig god fedtsyresammensætning og muligvis et højere indhold af antioxidanter. Samtidigt får kødet en eftertragtet, mere vildtagtig smag.

  Variationen af græs- og urtearter gør forskellen

  I et forsøg på Aarhus Universitet har man sammenlignet kød fra kvæg, der har græsset på engarealer med dyr, der har stået på stald og er fodret med kraftfoder og hø. Herefter er bl.a. kødets fedtsammensætning blevet analyseret og et professionelt smagspanel har bedømt det.
  En analyse af kødet har vist, at kødet fra dyr, der har gået på engarealer, indeholder et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, og et højt indhold af futansyre, der blandt andet har en positv virkning på diabetes og immunforsvaret.

  Undersøgelsen viser, at urter og en mere artsrig naturafgræsning yderligere øger mængden af det umættede fedt,« forklarer lektor Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet på landbrugsinfo.dk.

  Analysen af kødets fedt viser ifølge Margrethe Therkildsen et ret højt indhold af det sunde umættede fedt – især Omega-3 fedtsyrer. Det er en af de essentielle fedtsyrer, som vi mennesker ikke selv kan danne, og derfor skal have tilført.

  Kreaturerne har vigtig betydning for fuglenes og planternes artsrigdom

  Der er således flere gode grunde til at vælge kød fra køer, der plejer de danske naturarealer – også udover smagskvalitet og sundhed! Dyrenes græsningspleje sikrer liv til en masse arter både engfugle som lærker, viber og kobbersnepper, men også en artsrig planteflora og det tilknyttede insektliv. Uden dyrenes græsning ville talrige arter forsvinde og mange er i forvejen truet da engen som naturtype i Danmark er blevet reduceret meget siden 1950’erne og 1960’erne.

  Relaterede indlæg

   

  Naturplejekød med god klimasamvittighed

   

  0 kommentarer

  Skriv en kommentar